Monet BookCrossing -foorumilla pitävät kirjaa vuoden aikana luetuista kirjoista ja niin minäkin kirjoittelin viime vuonna kaikki lukemani kirjat kalenterin takasivulle. Nyt aion jatkaa samaa perinnettä, on hauskaa muistella eri lukukokemuksia vielä vuodenvaihteessa, tai huomata jäikö kirjasta mitään muistikuvaa!
Vuonna 2013 luin yhteensä 53 kirjaa. Kirjat olivat pääosin fiktiota, mutta myös pari tietokirjaa mahtui mukaan. En ole laskenut mukaan Vaarallisen Pavun kanssa luettuja satukirjoja, niitä luetaan ainakin kolme illassa ja monesti samoja. Taitaa olla tämäkin tauti tarttuvaa ja istuvan tiukassa!
Mielenkiintoisia asetelmia:
Mikko-Pekka Heikkinen: Terveiset Kutturasta
Kirjan lähtökohta on kutkuttavan todellinen; Lappi hyökkää Etelä-Suomeen! Tartuin kirjaan uskomattoman naivilla asenteella, eihän nyt suomalaiset toisiaan ala tappamaan sisällissodassa... Mutta kyllähän sitä on ennenkin tapettu naapuripitäjän miehiä, kun aatokset eivät ole käyneet yksiin. Samaistuin täysin lappilaisten meininkiin ja seurasin mielenkiinnolla heidän työntymistään yhä etelämmäksi. Tarina kantoi hyvin eikä aika käynyt pitkäksi. Viimeisen sivun jälkeen jäin pohtimaan nykyistä tilannetta Pohjois-Suomessa, sillä samoihin aikoihin olimme juuri saaneet lehdistä lukea sodankyläläisten asiakaspalvelutyöpaikkojen siirtämisestä Espanjaan.
P. D. James: Death Comes to Pemberley
Kuka muu pitää klassikkoteoksesta "Ylpeys ja ennakkoluulo"? Minä olen joskus pohtinut, miten tarina jatkuisi ja dekkarikirjallisuuden "grand old lady" P. D. James onkin kirjoittanut tarinalle jatkoa. Rauhallinen perheidylli järkkyy, kun Darcyjen mailta löytyy ruumis ja murhamysteeri alkaa kiertyä kokoon. Tutut henkilöt saavat uutta tuulta alleen ja henkilökuvat syvenevät.
Will Wiles: Puulattian kunnossapito
Päätös ryhtyä kotivahdiksi entiselle opiskelukaverille saattaa olla vaaraton, mutta kun asunnon omistaa äärimmäinen kontrollifriikki Oskar, kotivahtipestistä kehkeytyy varsinainen painajainen. Upea asunto saa kolhun jos toisenkin, lemmikitkin ovat vaaravyöhykkeellä ja joka puolelta putkahtelee esiin Oskarin toinen toistaan hämmentävämpiä viesti- ja ohjelappusia. Punaviiniä ei voi koskaan olla liikaa, paitsi ehkä tässä asunnossa. Tarina kiertyy yhä tiukemmaksi ja monesti olin aivan varma ettei päähenkilö millään voi selvitä kunnialla vahdin pestistään, mutta loppu pääsee yllättämään! Tähän kirjaan on syytä tarttua tietämättä siitä mitään, siksi en paljasta yhtään enempää!
Näiltä kirjoilta odotin enemmän:
Donna Tartt: Pieni ystävä
Kuten monet muutkin, minäkin ihastuin Donna Tarttin esikoiskirjaan "Jumalat juhlivat öisin". Toista kirjaa saimmekin odotella vuositolkulla ja kun nyt luin sen, oli tarina melkoinen pettymys. Juoni on kyllä hyvä, mutta teksti polkee paikallaan ja on pitkäveteistä lukea. Tuntuu siltä, kuin kirjailija yrittäisi väkisin taiteilla sanoilla ja yksinkertaisenkin asian selvittämiseen tarvitaan sivukaupalla tekstiä. Toisaalta pidin siitä, että tarina on arvoitus olematta sitä lainkaan. Lukijan vain annetaan ymmärtää, että kyseessä on jotakin paljon enemmän.
J. K. Rowling: The Casual Vacancy
No olihan se erilainen kuin Potterit, mutta odotin sentään yhtä rikasta kieltä kuin aikaisemmissa teoksissa. Tarina oli loppujen lopuksi surullinen ja vähän masentavakin.
Anu Silfverberg: Äitikortti
Tästä kirjasta puhuttiin paljon mediassa kun se ilmestyi; nainen joka puhuu suunsa puhtaaksi Äitiyden Mustasta Aukosta, tarjoilee äidinmaitoa poliittisena ruokalajina ja ravistelee muutenkin äitiyttä. Odotin siis kirjalta paljon ja pohdin, onko tässä nyt nainen joka on pukenut sanoiksi ja kirjaksi minun tuntemukseni? No ei ollut. Joissakin kohdissa jopa räväkäksi heittäytyvä kirja on kuitenkin minun silmissäni vain asteen niiden raivostuttavien neuvolaoppaiden yläpuolella. Pitäisi varmaan itse kirjoittaa aiheesta kirja...
Hykerryttäviä ruotsalaisia herrasmiehiä:
Frekrik Backman: Mies joka rakasti järjestystä
Ove on ruotsalainen, joka ajaa Saabilla ja pitää naapurustoa silmällä. Kun naapuriin muuttaa uusia asukkaita ja vielä kolhivat Oven postilaatikkoa kun eivät osaa peruuttaa peräkärryään, on Oven mitta täynnä. Johan nyt on markkinat! Koominen tarina saa lisää vettä myllyynsä kun tapahtumat seuraavat toisiaan ja Ove löytää itsensä uusista tilanteista. Suosittelen lämmöllä!
Jonas Jonasson: Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi
Niin, siinäpä se. Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi. Järjettömät yhteensattumat ovat vieneet Allan Karlssonia ympäri maailmaa ja nyt hän viettää rauhallista eläkeläismiehen elämää kotimaassaan Ruotsissa. Kunnes hän päättää karata omista 100-vuotisjuhlistaan ja löytää itsensä taas järjettömien yhteensattumien ääreltä. Hulvatonta menoa ympäri maailmaa ja sen historiallisesti merkittäviä tapahtumia, tällaisia kuin olisivat olleet historiankirjat peruskoulussa...
ja vielä lopuksi Jotakin aivan sekopäistä:
Alessandro Baricco: City
Tiesin ennalta, että Alessandro Baricco on yksi italian suosituimmista kirjailijoista ja kirjan alussa olinkin aivan ihmeissäni; tällaistako italialaiset lukevat?! Huh huh! Kirja kertoo 12-vuotiaasta ihmelapsesta ja kolmekymppisestä naisesta nimeltä Shatzy Shell. Shatzy Shell ei ole mitään sukua bensayhtiölle. Lisäksi tarinaan mahtuu nyrkkeilijälegendaa, Villin lännen kaupunki ja sen mystisesti pysähtynyt kello, jättiläinen nimeltä Diesel ja mykkä nimeltä Poomerang. Kaikenkaikkeaan aivan ihmeellistä luettavaa, oudon koukuttavaa ja samalla täysin sekopäistä!
Mielenkiintoisia kirjoja.
VastaaPoistaOlen suunnitellut laittavani muutaman sanan blogiini kaikista lukemistani kirjoista, mutta aloittaminen on aina vain siirtynyt :/