lauantai 11. elokuuta 2012

Väriä luonnosta

Kolme päivää hurahti kasvivärjäyskurssilla. Tämä oli jo 30. vuosi kun opistolaiset looraavat kasvien, lankojen, kankaiden ja vähän muunkin kanssa. Sen kunniaksi paikallislehdestä kävi toimittaja ja valokuvaaja ihmettelemässä. Epäilemme kuitenkin, että miespuolinen kaksikko oli vielä enemmän pyörällä päästään lähtiessään kuin tullessaan!

Mutta oli meillä taas kyllä niin mukavaa! 15-henkinen joukkueemme oli sairastelujen vuoksi kutistunut 10 hengen kompaktiksi tehotiimiksi, mutta saimme kuitenkin kolme ylimääräistä kasvia vielä mukaan! Kasveissa oli mukana vanhoja tuttuja...

Punasipulin kuoret (tällä kertaa mukana oli myös muutama kokonainen, hieman homehtunut sipuli ja ne ilmeisesti vaikuttivat pH-arvoon siten, että värjäystuloksesta tuli tumman ruskean-vihertävää!)

Lepänkäpyjä

Aina yhtä onnellisen värin antavat keltasipulin kuoret

Tarhakäenkaali
... ja saimme tutustua myös aivan uusiin tuttavuuksiin...

Koivunlehdet

Pajunlehdistä lähti huumaavan eksoottinen tuoksu!

Pähkinäpensaan lehdet


Lisäksi tietenkin pietaryrttiä, verihelttaseitikkiä, kanervaa, mesiangervoa, pujoa, maitohorsmaa... Ja sitten ei muuta kuin värjäämään!Tässäpä mielenkiintoinen tapa tehdä liukuvärjäyksiä: haltialangat kiinni keppiin, jolloin keppiä kääntämällä materiaali nousee ylöspäin. Kauimmin padassa ollut osa on tietenkin tummempi kuin ylösnostetut! Nämä materiaalit saivat muhia padassa 5-10 min. kepin kääntelyiden välissä, kunnes loppuosa jäi liemeen odottamaan huuhtelua.
Ja kun leiri on siivottu seuraavia kurssilaisia varten ja jälkkärikahvit juotu, alkaa se paras osuus: saaliin jako! Nauttikaa näistä upeista väreistä!Ensi vuoden kurssi-ilmoittautuminen on jo tehty!


5 kommenttia:

 1. Mahtavia värejä. Jos meilläpäin järjestettäisiin tuollainen kurssi, lähtisin heti mukaan!

  VastaaPoista
 2. Oli ihan pakko käydä tänään fiilistelemässä, B-kurssin tuotoksia ihailemassa. Juu, viherrän...

  VastaaPoista
 3. WWWAU mitä ihania värejä olette keitelleet.

  VastaaPoista
 4. Kasvivärjäys on tosi kivaa puuhaa, ja ihania värejä olette saaneet aikaiseksi. Harmi kun en itse näin kerrostalossa asuvana pääse kovin usein värjäystä kokeilemaan, jotain pientä mahtuu onneksi aina keittiössäkin tekemään.

  VastaaPoista
 5. Oih ja voih, viime keväänä itsekin värjäilin kasveilla sitten 15 vuoteen! Värjäsitte näköjään valmiitakin käsitöitä ja miksei!

  VastaaPoista